Letselschade berekenen

U heeft letselschade opgelopen en maakt veel extra kosten. U wilt hiervoor een maximale schadevergoeding ontvangen. Maar hoeveel vergoeding krijgt u? Hoeveel letselschade kunt u claimen? Hoe gaat letselschade berekenen in zijn werk en hoe ziet een voorbeeld berekening letselschade eruit?

Door uw ongeval ziet u zich geconfronteerd met allerlei extra kosten die u niet had hoeven te maken als u niet gewond was geraakt. De wet heeft geregeld dat slachtoffers van een ongeval alle schade als gevolg van het ongeval van de aansprakelijke wederpartij vergoed dient te krijgen.

Hoe wordt letselschade berekend?

De hoogte van de schadevergoeding bij letselschade wordt berekend aan de hand van de persoonlijke situatie van het slachtoffer. In de berekening spelen diverse factoren een rol.

Allereerst bestaat de schadeclaim uit twee hoofdonderdelen: immateriële en materiële schade. Een letselschadetraject begint meestal bij het berekenen van de materiële schadevergoeding. In de schadeclaim wordt onder andere rekening gehouden met:

De leeftijd van het slachtoffer
Het type letsel
De ernst van het letsel
De invloed van het letsel op het dagelijks leven van het slachtoffer
De mate van arbeidsongeschiktheid
De impact op het carrièreperspectief van het slachtoffer
De tijdsduur van het herstel