High Dynamic Range (HDR) uitgelegd

Tegenwoordig lijkt de lijst met tv-specificaties alleen maar groter te worden en met HDR is er weer een nieuwe term erbij gekomen. HDR staat voor High Dynamic Range en het is een nieuwe beeldtechnologie die voor levensechte en meer intensere beelden zorgt.

Het dynamische bereik van onze televisie staat in nauw verband met een term die we al langer gebruiken, namelijk contrast. Dit wordt gedefinieerd als we de verhouding tussen het donkerste zwart en het helderste wit dat een televisie kan weergeven.

Om de zwartwaarde van je scherm te meten kun je bijvoorbeeld de achtergrondverlichting van de televisie volledig uitzetten. Deze gemeten zwartwaarde ligt dan zo dicht bij de nul, dat het contrast bijna naar oneindig neigt. Maar in de praktijk bij normale beelden, zul je echter onmogelijk dergelijke contrasten halen.

Om deze diepere zwartwaarde zo goed mogelijk in te zetten in beeld, is het dus noodzakelijk om de videobeelden zo te coderen, dat er meer detail kan weergegeven worden. Daarnaast moet de helderheid ook in kleinere stappen aangepast worden.

Maar je moet wel altijd rekening houden met de invloed van omgevingslicht. HDR-beelden die erg donkere scènes tonen kunnen net zo goed als een SDR-beeld overspoeld worden door omgevingslicht waardoor je van al dat detail niets meer merkt. Dat is des te belangrijker voor projectoren, waar verduistering van de omgeving dus een must blijft.

Bron: https://www.ruconnected.nl/hdr/